Afgelopen augustus vroegen wij, Stichting Op Eigen Benen Zambia, donors voor het waterproject bij de school voor speciaal onderwijs in Kasempa.

De ruim zestig kinderen met verschillende handicaps zijn u allen zeer dankbaar: het bedrag voor de electrische pomp is bij elkaar! En zelfs nog wat extra’s zodat er ook een tank van 5000 liter kon worden geinstalleerd.   (foto’s geven impressies)

Op het moment is het regenseizoen, dus de noodzaak was nu alleen voor constante watertoevoer naar het sanitair. Douches en toiletten functioneren nu perfect en zorgen voor een veel betere hygiëne. Over een maand is de start van het zes maanden durende droge seizoen: totaal geen neerslag!! Dan is het een uitdaging om een tuin te onderhouden, laat staan om groenten te laten groeien. Daarom wordt op dit moment een slangenstelsel in de grond gelegd zodat er straks ook in de groententuin voldoende water is.

Deze groententuin is een van de projecten die de kosten voor het internaat moeten drukken. Er zijn kinderen op school die gesteund worden door het ministerie van Sociale Zaken, echter, daar is geen geld voldoende om volledig in de kosten bij te dragen. Voor Nederland niet voor te stellen, maar hier is dat zo. Het ministerie van Sociale Zaken dwingt de school deze gehandicapte kinderen te accepteren maar er is geen geld om bij te dragen! Dit is een van de redenen dat de hoofdsponsors Wilde Ganzen en NCDO van ons eisten dat bij de start van het project de nadruk werd gelegd op continuiteit, ofwel, hoe kan de school draaien zonder subsidies en sponsors! Nu is dat voorlopig nog een utopie. Donaties, hoe klein dan ook, voor voeding en leermiddelen, maar ook voor projecten gericht op continuiteit of kwaliteit van onderwijs worden nog altijd met open armen ontvangen!

Met gepaste trots kunnen we ook melden dat er twee docenten aan het internaat zijn toegevoegd. Beide met een handicap: de een doof, de ander blind. Dit is een enorme opsteker, en zeker voor de kinderen voorbeelden voor hun eigen toekomst!

Mogen zij nog steeds op uw onvoorwaardelijke steun rekenen?

 

 

 

 

 

 

 

 

(geplaatst 01aug16)

Onlangs is een handwaterpomp bij de School voor Speciaal Onderwijs in Kasempa geïnstalleerd. De zestig kinderen met verschillende handicaps krijgen nu ook les in aanleg en onderhoud van een groentetuintje. Op de foto kunnen we zien dat het met overgave gebeurd en dat er al resultaten te zien zijn. Grote uitdaging blijft het water. Met een handpomp is er tekort water om de beste resultaten te krijgen.

Stichting OP EIGEN BENEN ZAMBIA wil geld inzamelen voor een elektrische pomp. tuintje2Dan zullen de kinderen binnenkort nog blijer zijn!

Doet u mee?

tuintje1

Hi, I’m Dorine Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *