Projecten

Individueel project: Peter Jonkheer “loopt” voor Isaac

Er is inmiddels weer een jaar gepasseerd en Isaac geeft de moed niet op. Die operatie aan zijn benen MOET er komen! Echter nog altijd heeft hij niet de basis gelegd voor zijn gezin die hen financieel overeind moet houden in het jaar van revalideren na de operaties aan zijn kromme benen.  Isaac vertelde tegen EigenBenen voorzitter Ronald: “Don’t loose hope, I also don’t do that!” En hij overhandigde zijn levensverhaal op het met de sponsors te delen. Hierbij is dit levensverhaal aangehecht…….

my-true-life-story-2016

(geplaatst 24-08-2015)

Dat Zambia ver weg ligt van Nederland weten we allemaal. Ook de sociale zorg ligt ver uit elkaar! In Nederland zou het verhaal van Isaac ondenkbaar zijn. De altijd vrolijke jongeman zou allang geopereerd zijn geweest: zonder zorgen of zijn gezin wel te eten zou hebben! In Zambia is dat anders: de jonge Isaac is de broodwinner en neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn jonge gezin. De operatie die hem van veel pijn moet bevrijden wordt op zijn verzoek uitgesteld.
Isaac 1 update aug15

Gisteren had ik, Ronald, een indringend voortgangsgesprek met Isaac. Onder het genot van een cappuccino en voor Isaac een fanta met ijs (we hebben sinds kort een heuse WIMPY in Solwezi en daar was hij nog nooit geweest) hadden we een constructieve discussie.

Isaac heeft door polio totaal vervormde benen en krijgt steeds meer pijn aan zijn gewrichten. Via onze stichting “Op Eigen Benen Zambia” is er geld ingezameld voor een operatie. Dit is een kwestie van planning en met een verantwoordelijke jongeman als Isaac vraagt dat veel geduld. Wij dachten dat het wel op korte termijn zou kunnen gebeuren, maar niets is minder waar. Isaac heeft een vrouw en een zoontje van bijna twee jaar. Wanneer hij zich NU laat opereren is er geen inkomen! Er is hier geen sociaal “vangnet”. Dus heeft hij zich, naast zijn baan als winkelbediende, ingeschreven voor een studie voor beginnend accountant (50% betaald door de overheid!) en zijn nog jonge vrouw doet dit jaar examen Middelbaar onderwijs en is dat succesvol, dan start zij in januari een studie voor lerares. Wanneer ze beiden de opleiding hebben afgerond en er inkomen is voor het gezin, en met name voor de scholing van hun zoon (met de toepasselijke naam Fortune!) dan wil Isaac zich graag laten opereren om van de pijn verlost te zijn. Zo dapper! Een jonge Zambiaan met een lange termijn planning is uniek. Dan heeft hij nog een vervelende pijnlijke handicap en kiest dan voor zijn vrouw en zoon in plaats van voor zichzelf kiezen.
isaac 2 update aug15

In ieder geval maakt hij keuzes en ziet hij dat een goede loopbaan en inkomen een belangrijke basis zijn onder een gezin.

Isaac heeft na enkele management trainingen ook bij PACRA  (Zambiaanse K.v.K.) een bedrijfje geregistreerd: dan kan hij straks als zelfstandige aan de gang.

We blijven deze jongeman volgen! U leest er zeker meer over in de komende jaren: Isaac is een veelbelovend voorbeeld voor vele gehandicapten.

 

 

 

(geplaatst 24-12-2013)

De onfortuinlijke jongeman Isaac werd bijna 25 jaar geleden geboren met grote afwijkingen in zijn benen. Tijdens zijn groeiperiode werd de afwijking geleidelijk aan groter. Daardoor leerde Isaac er wel mee leven en kan hij een balletje trappen en zelfs op googelachtige manier fietsen. Alleen nu hij volwassen is en zwaarder gaan nu pijnlijke gewrichten zijn geluk in de weg staan. Na onderzoek bij een orthopeed in het Zambia-Italian-Hospital kon de chirurg onze Isaac het goede bericht geven. Er is iets aan te doen. In verschillende operaties worden ledematen gebroken en weer aan elkaar gezet onder de juiste hoeken. Dan moeten de spieren in een jaar van veel fysiotherapie zich aanpassen. De chirurg is ervan overtuigd dat de stand van zijn benen tot 80% verbeterd kan worden.

Er is een wachtlijst, en dat is voornamelijk door de relatief lage kosten. Dit is ivm sponsering vanuit Italie. Medio mei/juni 2014 zal Isaac aan de beurt zijn. Komt ook mooi uit. Want nadat Isaac wereldkundig kon maken dat hij geopereerd zal worden, begonnen vrouwen ook interesse in deze aardige jongen te krijgen. In Zambia gaat het ietsie sneller dan in Nederland en inmiddels woont Isaac samen met de vrolijke mollige Jane. Kan hij eerst wennen aan dit en dan samen het jaar van operaties en fysiotherapie doormaken. Isaac zal de support van Jane zeker kunnen gebruiken.

Ondanks het gigantische bedrag van de sponsorloop van Peter Jonkheer is er nog altijd veel geld (zo’n €2.000,=) nodig om het “project Isaac” te kunnen afronden. Vooral het transport heen en weer van Solwezi naar de hoofdstad en het verblijf aldaar zijn giganstiche bedragen. Isaac en wij rekenen op uw steun.

(update 04-09-2013)

De opbrengst voor Isaac blijkt inmiddels al eur 3000 te zijn, fantastisch! Verder heeft Isaac a.s vrijdag 6 september zijn eerste afspraak al staan in het Zambian Italian Hospital in Lusaka.

Zodra we we meer weten over het verdere verloop dan laten we dat meteen weten natuurlijk.

 

(update 25-08-2013)

De sponsorloop van Peter Jonkheer voor Isaac is gisteren gelopen en met groot succes! De opbrengst is ruim eur 2500! Het enthousiaste verslag over deze fantastische ochtend is te vinden op

http://www.spartaan.net/joomla/index.php/Sponsoring/op-heel-veel-eigen-benenvoor-isaac-zambia.html

Peter en zijn vrienden aan het werk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Penningmeester John Vink en zijn vrouw Lia houden alles keurig bij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

(geplaatst 22-08-2013)

Het verhaal van Isaac, de penningmeester van HDA. Een leuke, spontane knul die altijd positief is en prettig in de omgang. Op de foto’s is te zien dat hij een groot probleem heeft. Door de grote bochten in zijn gewrichten zijn de knieën enorm aan het slijten en na een stukje lopen heeft hij pijn (en dat wordt steeds meer) in de beengewrichten. DSC01395Volgens zijn vrienden van HDA zit Isaac binnenkort, en dus op veel te jonge leeftijd, in een rolstoel. Om dat te voorkomen is onderzoek nodig en hopelijk kan er dan, met wat operaties, iets gedaan worden om hem te helpen. Maar het eerste doel is om hem een kans te geven voor een onderzoek bij de orthopeed in het Zambian Italian Orthopedic Hospital in Lusaka. Hopelijk kan de “sponsorloop” van Peter Jonkheer op 24 augustus hieraan een steentje bijdragen.

Bij nieuws vindt u meer informatie over deze gesponsorde marathon en op www.spartaan.net/joomla/images/stories/Recreanten/Uitnodiging_60e_verjaardag_Peter.pdf.

Hieronder het verhaal dat Isaac zelf heeft geschreven……

 

MY LIFE HISTORY

My name is Chilenkwa Isaac. In our family for us to eat unless I go and ask for help from people who are around us so that they may give me food and that food I then share with my family members. I was born in a poor family in 1989 in north-western province Zambezi district.

I am a disabled person, having been born with a physical deformity in both legs. I cannot walk upright like other people do. As I have been growing older, I find that sometimes I experience pains in my legs and knees because my bent legs cannot support my body weight.

My up bringing was difficult because my father died shortly after I was born. I am the second born child in a family of seven siblings.

My mother is Joy Chilenkwa, born in 1957 in Zambezi district of North Western province.

I started school in 1996 at Kalende primary school in grade one up to grade seven. When I reached grade nine I went to Kyamwina basic school and   sat for my junior level of grade nine and passed well.  All this I achieved through the help of some well wishers who felt pity on my plight as a disabled person.

From 2004 – 2007, I went to Mufumbwe high school where I did my senior level. I was helped by social welfare but they later stopped helping me when the one who had sympathy on me was transferred to another district. That is how my education was curtailed and I have been facing challenges through out my life.

I have had so many obstacles in my life that it is only by the grace of God that I have found myself at Holland Disabled Association in Solwezi where I am currently working as Treasurer.

I will be highly appreciative if my sponsorship will be considered. I need specialists to help me by working on my legs so that I can move much better than I do at the moment. If this happened I would be most grateful to God.

I am still single at twenty four years and hope to marry as soon a God allows this in my life.

 

 

 

Hi, I’m Dorine Visser