Projecten

Voltooid project: Widows Fishery

Dit is een voorbeeld van een prachtig individueel project wat via onze stichting is begeleid.

Want eigenlijk vallen weduwen niet onder onze doelgroep: zij zijn geen echt gehandicapten. In 2005 meldde een anonieme familie uit Bilthoven dat ze graag een project wilden ondersteunen wat helemaal door hen gefinancieerd kon worden zodat ze aan het eind ook konden ervaren wat zij specifiek met hun bijdrage voor elkaar hadden gekregen. Enkele maanden later werd Ronald tijdens een bezoek aan Solwezi aangesproken door een groep weduwvrouwen met het verzoek om hen te ondersteunen. De vraag van de Nederlandse familie werd aan het verzoek van de Zambiaanse weduwen gekoppeld en dat bleek een gouden greep

In twee jaar tijd hebben de weduwen een varkensfokkerijtje en een kippenstal opgezet. Het mooiste project betreft de visvijvers. Daaraan gekoppeld een elektrische waterpomp die het water uit een veertig meter diepe boorput haalt en in een watertank pompt. Nu staan de visvijvers nooit meer droog en hebben de families van de weduwen allemaal goed drinkwater wat weer een positieve invloed heeft op de algemene gezondheid. De opbrengst van de vis, varkens en kippen is voldoende om voor de kinderen schoolgeld te betalen en om verder te investeren.

Het moet ook gezegd dat dit project mede geslaagd is door de ondernemende vrouwen, want stilzitten en handje ophouden is er niet bij. Tussendoor zijn er ook andere kleine bijverdiensten geweest, zoals het batiken van linnen doeken. Bijzondere dank niet alleen naar de ondernemende weduwen maar in het bijzonder ook naar de Gooise familie die met hun geld heel veel rendement hebben gemaakt, en dan zeker wanneer we praten over rendement voor een menswaardig bestaan voor vele Zambianen in moeilijke omstandigheden. Al met al een geslaagd en voltooid project!!

Hi, I’m OutDesign