Projecten

Gehandicapten worden tuinbouwers!

Het bestuur van Holland Disabled zit niet stil. Zo’n dertig jaar geleden heeft de overheid een land- en tuinbouwproject opgestart, een groot gebied vlak buiten Solwezi, aan de rand van het kleine Mitukutuku meertje. Dit werd ter beschikking gesteld aan de gehandicapte gemeenschap en alles onder de paraplu van het ministerie van Sociale Zaken. Er werden zelfs varkens en kippen gefokt. In de hoogtijdagen werkten er zo’n twintig gehandicapten. Na een jaar of tien was het project niet meer levensvatbaar en werden ook subsidiekranen dichtgedraaid.

landbouw1Vorig jaar vroeg het bestuur van HDA aan de overheid of ze een deel van de boerderij mochten gebruiken om het nieuw leven in te blazen. Snel was er een akkoord om het een jaar te mogen proberen.

Nu zijn we een jaar verder en wonen en werken er vier gehandicapten op de boerderij en worden er groenten verkocht. Nog niet met winst, maar dat komt eraan! Want de sociale afdeling van de Kansanshi Kopermijn ziet markt in de initiatieven van de gehandicapten. Dus is er een samenwerking opgezet en is Kansanshi nu bezig met de bouw van een kas voor het telen van zaailingen van tomaten. In die kassen komen dan tafels waar de zaailingen op komen te staan, makkelijker bereikbaar voor de gehandicapte tuinbouwers!

De opdracht voor het maken van de metalen tafels is door Kansanshi mijn uitbesteed aan de gehandicapte ondernemers Toms en Gift, beiden bedrijvige mannetjes, die in het Holland Shopping Center hun metaalbedrijf hebben.landbouw2

Over twee weken komt onze secretaris/penningmeester John Vink het hier met eigen ogen bekijken. We zullen dan een update maken van het project, met foto’s en resultaten!

Hi, I’m Dorine Visser