Projecten

Klaslokalen voor Kasempa High School for Special Education

(06-02-2019)

Het is precies een jaar geleden dat we om uw hulp vroegen voor de bouw van klaslokalen bij de school voor gehandicapte kinderen in Kasempa. In september gaven we de tussenstand en ja hoor, hulde aan een ieder want het geld voor de bouw is binnen: de bouw is van START!!!

Nu nog inzamelen voor het meubilair en leermiddelen. We hebben daar vier maanden voor, want dat zal de bouw zo ongeveer duren. Misschien zitten er onder de lezers timmerlieden die wel een maandje in Zambia aan de slag willen om stoelen en tafels te produceren?

Op bijgaande foto’s is te zien dat de fundering wordt gebouwd. De controle van de bouw is in handen van de technische commissie van de overheid. Er is ook toezicht door de ouderraad, het schoolbestuur en in maart ook nog door ons aller Ome Harry, Pater Harry Uitendaal. Op 4 februari was Ronald op de bouwplaats om boekhouding en voorraad te controleren: hij zag dat het goed was! En de aannemer is een oude rot in het vak: heeft twintig jaar op de bouwtechnische afdeling van de gemeente gewerkt en daarna tien jaar bij een van de kopermijnen in de bouw. Het komt helemaal in orde!

Geweldig is het ook om te zien dat vele ouders letterlijk en figuurlijk hun steentje hebben bijgedragen aan dit project. Sommige ouders hebben stenen gebakken en anderen hebben net zolang op grote rotsblokken zitten hameren totdat er fijn grind voor de fundering overbleef! Hulde!

Nu zijn er nog financiele injecties nodig om de kinderen straks letterlijk in de schoolbanken te krijgen. Want meubilair is er (nog) niet. Ook ontbreken de kasten om de studie-materialen in op te bergen. Uw steun is nog altijd goed bruikbaar!

Donaties:  Stichting Op Eigen Benen Zambia  –  NL15RABO 038.63.44.965

(03-09-2018)

Op 1 februari vroegen we om uw hulp voor de bouw van klaslokalen bij de school voor gehandicapte kinderen in Kasempa. Dat is goed overgekomen en diverse donaties “druppelden” binnen. Nu staat de teller op STARTEN!! We hebben ruim €11.000,00 bij elkaar.

Er is meer nodig om het af te bouwen en nog meer om het in te richten, maar wij hebben de overtuiging dat gedurende de bouw dit ook binnen zal komen. Daarom is Ronald, samen met het bestuur van Holland Disabled Association, afgelopen week naar Kasempa gereisd om daar met de verantwoordelijken van de overheid, gemeente en school te praten, de bouwgrond vast te stellen (plot no. 3 op de tekening) en te zorgen dat het eigendom ook juist is vastgelegd.

Het Ministerie van Onderwijs gaat drie offertes aanvragen (ook in Zambia moeten projecten worden aanbesteed) maar eerst moeten de tekeningen worden aangepast aan het verblijf van kinderen met een handicap, ofwel, alles moet rolstoelvriendelijk en stroef genoeg voor het lopen met krukken.

De foto’s hieronder  laten zien dat er naast overleg met de overheid ook een meeting was met de ouderraad. In Zambia is het gebruikelijk dat de ouders ook de handen uit de mouwen steken om op die manier een bijdrage te leveren en ook een korting te krijgen op het schoolgeld.

We willen u allen bedanken voor de bijdragen en tegelijkertijd willen we ook vragen om deze update uit te dragen want er is nog meer nodig om de klaslokalen af te bouwen en in te richten.

Donaties:  Stichting Op Eigen Benen Zambia  –  NL15RABO 038.63.44.965

Geplaatst 1feb18

Vijf jaar geleden is het initiatief genomen om in samenwerking met Holland Disabled Association in Solwezi een internaat te bouwen in Kasempa. Dat internaat kwam naast de basisschool in Kasempa en werd drie jaar geleden geopend en heeft nu ruim veertig leerlingen met diverse handicaps.

Vorig jaar heeft de overheid het internaat losgekoppeld van de basisschool. Op zich een waardering voor alle inzet vanuit Nederland en van de gehandicapten van Holland Disabled Associtation in Solwezi . Echter, in de huidige erbarmerlijke economie in Zambia, heeft de overheid geen geld genoeg om klaslokalen te bouwen.

Nu hebben wij het plan opgevat om drie kleine eenvoudige lokalen te gaan bouwen en daarom zijn we druk doende hiervoor geld in te zamelen. Een bedrag van Euro 21.000,00 is nodig. Gaan we eroverheen, dan kunnen we nog meer leermiddelen aanschaffen.

Wilt u de helpende hand toereiken? Vele kleine bedragen maken het budget kloppend en geven de kinderen een betere toekomst! Dank u wel.

NL15RABO0386344965 tnv Stichting “Op Eigen Benen” Zambia te Hillegom.

Hi, I’m Dorine Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *