In dankbare herinnering aan

HENRICUS MARIA UITENDAAL O.F.M. CONV

Harry, Pater Pius , Father Pio

* Hillegom, 28 december 1934                  † Veldhoven, 28 juni 2022

Pater Harry Uitendaal, mede-oprichter van onze Stichting “Op Eigen Benen” Zambia is na een prachtig leven op 87-jarige leeftijd overleden. Harry was een energiek bestuurslid met vele initiatieven. We gaan door met dezelfde passie die ook hij had voor de gehandicapte medemens in Zambia.

Harry, in Zambia bekend als Father Pio, trad in 1957 toe tot de Orde van de Minderbroeders Conventuelen, vervolgde zijn studie filosofie- en theologieopleiding in Padua, waarna hij in 1963 tot Priester werd gewijd.

In mei 1966 ging zijn grote wens in vervulling, ontving hij het missiekruis en vertrok naar Zambia alwaar hij zich ruim 45 jaar met hart en ziel inzette voor uiteenlopende projecten en veelal ten voordele van de gehandicapte medemens. Hij sprak de lokale talen en was een zowel letterlijk als figuurlijk een bruggenbouwer.

Als blijk van waardering daarvoor ontving Harry in 2008 de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De laatste tien jaar van zijn leven werkte hij vanuit Nederland en tegelijkertijd bleef Harry zich inzetten voor de minderbedeelden in Zambia, en niet overdienstelijk! Samen met onze stichting en diverse geldschieters werden vele schoolgebouwen overeind getrokken. Een school voor dove kinderen in Solwezi, een school voor gehandicapten in Kasempa en bij die school werden onlangs een viertal praktijklokalen gebouwd en overhandigd aan de Zambiaanse overheid. Op die school werken inmiddels 24 docenten en zijn er meer dan honderd kinderen, waarvan veertig in het internaat.

Tot aan zijn dood werkte hij aan “ZIJN MISSIE” en liet hij zich leiden door de geest van Franciscus van Assisi. Pater Harry is een voorbeeld voor velen en onze stichting zal doorgaan in zijn spirit! Op 6 juli 2022 hebben wij hem begeleid naar zijn laatste rustplaats in het Priestergraf op het kerkhof van de St.Martinuskerk te Hillegom. Wij zullen deze unieke mens blijven herinneren met de woorden die door vele Zambianen worden gebruikt om hem in een zin samen te vatten:

“Father Pio could forget himself and only think of others!”

Hi, I’m Dorine Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *