Projecten

Internaat Kasempa voor gehandicapte kinderen

Matrassen voor kinderen met een handicap!

Het project voor het welzijn van kinderen met een handicap kwam langzaam op gang: het duurde jaren voordat de plannen werkelijkheid werden. Echter, dat was voor een reden. Want het runnenvan een geheel nieuwe school is ook een leerproces! Nadat twee keer drie maanden een Nederlands echtpaar hun kennis heeft gedeeld met de kinderen en ook met het bestuur, komt alles in een stroomversnelling en heeft nu ook deuren geopend bij het ministerie van Onderwijs in de hoofdstad Lusaka. Er is al een toezegging dat ze mee-financieren aan een waterpomp-project en nu zomaar plotseling, zonder dat het gevraagd was, maar gewoon omdat inspecteurs van het ministerie de noodzaak zagen, kwam er een vrachtwagen voorrijden en loste vijftig  (50!!) nieuwe matrassen! Dit is opnieuw een kroon op het werk en het volharden in een uniek idee voor het welzijn van niet-herkende-kinderen. Nu verder met het project voor continue watervoorziening! Het is een groot genoegen te ervaren hoeveel steun we krijgen uit de meest onverwachte hoeken van de samenleving: dank u!

matrassen1

Deze tekst ontvingen we van Mr.Kakoma

Greetings to all. To day this morning we received 50 mattresses single by 6″ inches worth of  twelve thousand five hundred kwacha  equivalent to 1,041.7Euro as being supplied to us from the Ministry Of Education in trying to support the disabled children and also in trying to recognize the special unit as being the school on its on. Please find attached hereto are the pictures of the vehicle and the offloading of mattresses. We were all happy with this move.

Kakoma

 

matrassen2

(geplaatst 25-02-2016)

Er is, weliswaar elders op de site, veel geschreven de laatste tijd over het project in Kasempa. Ad & Teja hebben toen ook een mooi overzicht gemaakt van alle kinderen die daar zijn.
Zie bijgevoegd document: Kasempa 32 Children Pics and Names 19.2.2016

Sommige van deze kinderen zijn inmiddels al weer afgezwaaid om met hulp uit Nederland gerichter onderwijs te volgen en zo hun toekomst perspectief te vergroten. Hopelijk binnenkort meer nieuws hierover

(geplaatst 17-06-2015)

Kippenproject in Kasempa van start!

Om ervoor te zorgen dat het internaat voor gehandicapte kinderen ook kinderen kan aannemen die uit zeer arme families komen, wordt er rondom de school door onze stichting ook in winstgevende projecten geïnvesteerd. Na de maismolen is het nu de beurt aan een kippenboerderijtje. Zowel legkippen als broedkippen zullen er op den duur zijn om kippenvlees en eieren te kunnen verkopen. Afgelopen week is de start gemaakt met het aanleveren van de bouwmaterialen voor de kippenren.kippenren

Er is nog veel geld nodig om ervoor te zorgen dat het internaat geheel zelfsupporting kan zijn! Want dat is het doel dat onze stichting hoog in het vaandel heeft: projecten moeten zichzelf kunnen bedruipen! Op die manier zijn het geen “witte olifanten” en biedt het internaat over vele tientallen jaren nog altijd plaats aan kinderen uit een zeer arm milieu.

Dank voor al uw bijdragen!

En nog even een enthousiast verhaal van Mr.Kakoma (leraar speciaal onderwijs)

Greetings to all. Am glad and very happy to inform you all that our Kasempa Boarding School for the Disabled Children is growing very fast adding the number of the children in the boarding to 25 who are getting sponsorship from Lillian Foundation (4), United Nation(7) and others from different individuals adding up to the said number. We also have the day scholars who just come in the morning and later in the day go back to their parents adding up to 17. We are currently standing at 42 total number of children at the Special Boarding school. Also our Hammer mill that was donated by our Dutch Partners through Holland disabled association is has also started to increase in the dairy sales and we hope to do more as people harvest their maize and other produce for grinding. By then we hope to do more fine. As a result of our stead population growth both the number of children in the boarding and those that come as day pupils requires us to expand in both Boarding Facilities  and classroom accommodation for our Disabled  Pupils (Pupils With Special Needs). Please keep on supporting us and pray for our good health.

My Regards,

Mickey Kakoma

(geplaatst 04-12-2014)

Het bestuur van HOLLAND DISABLED is samen met Ronald naar Kasempa geweest om met eigen ogen te zien dat de maismolen in werking werd gezet. Het was WEER een unieke dag. Begon meteen al bij binnenkomen van het internaat. kasempa update 4dec 2Wanneer je dan na 185 kilometer rijden voor de school onder een mangoboom de docent in een schoolbankje ziet samen met een nieuw gezicht op de school, dan ben je al blij verrast! Maar wanneer je dan dichtbij komt en opmerkt dat de docent les geeft in braille en dat de student de eerste blinde in de school is, dan is er oprechte emotie. Wat gaaf!!! Daar doen we het allemaal voor!

De studente, Funny Munguya, liet ons zien dat ze al wat in braille kan schrijven: “Welcome Mr Daniel” Papiertje uit het vernuftig apparaat gehaald, omgedraaid en toen voorgelezen wat zij zelf had geschreven: onbeschrijflijk om het geluk van iemands gezicht te lezen!Kasempa update 4dec 3

Daniel is een vrijwilliger uit Amerika en die is voor een jaar door AFRICARE toegevoegd aan de adviseurs voor stichtingen in Solwezi: een kanjer van een knul. Observerend en heel sterk analyserend en dan ook nog eens goed verwoorden. Voordeel is dat hij de lokale taal spreekt! Top!

Na die introductie naar het gebouwtje met de maismolen. Dat werd spannend! Hangsloten van de stalen deuren, elektriciteit schakelaars omdraaien, mailkorrels in de bovenbak en druk op de knop……………hoop kabaal en ja hoor, het meel rolt zo in de zak die naast de molen staat. In enkele minuten zien we allemaal witgrijs van het stof maar het kan de pret niet drukken! We hebben het gepresteerd. Een winstgevend project naast het internaat om een deel van de kosten af te dekken! Zelfs in de schoolvakanties!!!Kasempa update 4dec 4

Van een bijdrage van vrienden in Nederland hebben we gereedschappen en vet gekocht om de molen te onderhouden. Want dat is het belangrijkste om lang plezier te hebben van zo’n herrie makende opbrengst genererende machine!

Nu dit project draait gaan we het volgende initiëren: de kippenfarm! Kip is hier in Zambia het meest veelzijdige stukje vlees (waar heb ik dat meer gehoord??) en kun je kippen houden voor de slacht en voor de eieren dan heb je gegarandeerd een winstpakker. Daar gaan we dus voor. De school gaat met een projectvoorstel komen en is dat verantwoord, dan gaan we daar geld voor inzamelen: doet u (weer) mee??

Alvast dank!

 

(geplaatst 06-08-2014)

Aantal kinderen internaat groeit!Kasempa update R2

Afgelopen week bezocht onze voorzitter, Ronald de Groot, het project inKasempa. Het internaat voor gehandicapte kinderen. Met eigen ogen kon hij zien dat het goed gaat: inmiddels 21 kinderen!!!
Ook zag het er georganiseerd uit: op het werk wat Rudi en Anke in het eerste kwartaal hebben verzet wordt voortgebouwd! Het gebouw voor de maismolen is bijna klaar. Alleen nog het electrawerk en dan alles aansluiten.
Begin september verwachten we er wat winst te maken zodat er meer geld beschikbaar komt om het ook voor de hele arme families mogelijk te maken hun gehandicapte kind naar school EN het internaat te brengen.
Ronald was er ook om aan alle kinderen een fotoboekje te overhandigen: dit als blijvende herinnering aan hun ouders Rudi en Anke! (zie voor meer info “individueel project: voorzien in eigen onderhoud van internaat Kasempa”)

Kasempa update R1

Kasempa update R4

Blijf dit project steunen: er is plek voor 40 kinderen en daar is nog meer  geld voor nodig om alles voor dit aantal in te richten. Alvast hartelijke dank namens deze kinderen!

Kasempa update R5

De eerste extra bedden voor nieuwe bewoners zijn in ieder geval al gebracht

(geplaatst 15-11-2013)
Instroom internaat Kasempa

Het splinternieuwe internaat voor gehandicapte kinderen in Kasempa heeft weer enkele nieuwe leerlingen. Er is gekozen voor een sterk gefaseerde opstart. Zowel voor de school, het bestuur als voor de leerkrachten is het internaat een geheel nieuwe vorm van scholing. In totaal is er plaats voor veertig kinderen.

Nu, in het derde en laatste trimester van dit schooljaar is het aantal van vier uitgebreid naar negen. Het hele team is enthousiast over de wijze waarop de kinderen met handicap integreren met de “gewone” kinderen. De aanvragen blijven binnenkomen, ofwel, bij de start van het nieuwe schooljaar 2014 zullen er minimaal dertig kinderen naar school gaan!

Op 27 oktober kwam Ronald  langs om namens “OP EIGEN BENEN” een verrassing te brengen voor het enthousiaste team: voor ieder lid een Wakawaka lamp op zonne-energie!

Kasempa boarding2Kasempa boarding3

De foto’s tonen het blije team en de groep kinderen.

Kasempa boarding1

 

In januari komen Nederlandse vrijwilligers (Rudi en Anke) het internaat ondersteunen om te zien welke winstgevende projecten met leereffect kunnen worden ingepast. Uw bijdragen zijn van harte welkom!

(geplaatst 30-09-2013)

Opening van een uniek project!

opening3

Eindelijk was het dan zover: 26 September 2013. De officiële opening van het internaat voor gehandicapte kinderen in Kasempa, Zambia.

opening1

 

 

 

 

 

 

opening2

Dat het een uniek project is bleek wel uit het feit dat alle hoge functionarissen van het Ministerie van Onderwijs aanwezig waren. De hoogste baas van het district, de afgevaardigde van de President, was de “Guest of Honor”. Hij kreeg de eer het lint door te knippen! In het bijzijn van John Vink en Ronald de Groot, bestuursleden van  de stichting “Op Eigen Benen Zambia”. Ook de moeder van Ronald was voor deze gelegenheid uit Nederland overgekomen.

opening5

opening kasempa 2

opening6

Het unieke karakter van het project werd nog eens extra onderstreept doordat van alle scholen in Kasempa een groep kinderen een traditionele dans en zang uitvoerden. Het was een groot spektakel op een bloedhete dag! In de volle zon dansten en zongen de kinderen met grote passie!

opening3a

opening kasempa 4

opening7

In de diverse speeches werd de dank uitgesproken naar de Nederlanders die geholpen hebben aan de realisatie van dit project. De Provinciale Directeur van het Ministerie van Onderwijs vertelde ook met klem dat dit project in het hele ministerie bekend is: tot aan de minister aan toe!  Afgelopen week is er zelfs een pakket ontvangen met twee rolstoelen, krukken en een computer. Het ministerie wil eraan werken om deze unit een separate schoolstatus te geven zodat er meer fondsen via de overheid beschikbaar komen.

opening4

Het meest indrukwekkend waren de speeches van twee leden van Holland Disabled Association die hun levenservaring deelden met alle aanwezigen en zich in het bijzonder richten tot de ouders van kinderen met een handicap en tot de buurtbewoners van die kinderen. De twee leden vertelden dat zij alleen zover in het leven zijn gekomen door de aanmoedigingen van hun ouders, vrienden en buren. Nog steeds TEVEEL kinderen worden weggestopt en vernederd door hun handicap. Dat is niet nodig: kinderen met een handicap hebben vaak zelfs meer doorzettingsvermogen dan de gezonde kinderen!

Emotioneel werd iedereen van de gedichten die door kinderen werden voorgedragen in een soort van dansende rap. De teksten waren hard, maar ja, dat is de waarheid vaak ook! Het waren bevestigingen van wat de twee gehandicapte volwassen al hadden verteld. Hoor je het uit de monden van de kinderen, dan is het lastig je ogen droog te houden.opening kasempa 1

Al met al een unieke dag van de opening van een uniek project.

Nu is het aan de ouders van de kinderen om ervoor te zorgen dat het internaat ook een groot succes wordt en het net als het Holland Guest House over tien jaar nog steeds winstgevend, zelfsupporting overeind staat.

Er zijn nog vele plannen om te realiseren, zoals extra klaslokalen, lesmateriaal, huisjes voor de docenten, etc…… dus wilt u iets doen voor deze groep van minderbedeelde kinderen, neem contact met ons op. Ze kunnen iedere vorm van support gebruiken!

opening kasempa 5

(geplaatst 25-09-2013)

Morgen, 26 september, gaat het internaat in Kasempa dan officieel open. Het belooft een hele happening te worden! Bijgaand het programma van deze bijzondere dag. Zodra we een verslag met foto’s hebben zullen we deze natuurlijk meteen op de site plaatsen!

PROGRAMME FOR OPINING SPECIAL UNITY BOARDING 2013

(geplaatst 20-07-2013)

1148248674_P4064543

Kasempa is de eerste plaats die je tegenkomt wanneer je vanuit Solwezi naar het westen rijdt. De afstand is 180 kilometer. Het district Kasempa is zeer groot en bijzonder uitgestrekt. De meeste dorpjes liggen wel 5 tot 10 kilometer weg van de dichtst bijzijnde school. En dan te bedenken dat kinderen alleen lopend naar school kunnen! Voor een kind in een rolstoel of met krukken is die afstand gewoonweg niet te overbruggen.

Met het bestuur van de HDA (Holland Disabled Association) rijden we nog wel eens door de provincie. Sinds 2006 ook naar Kasempa. Tijdens diverse bezoeken aan die regio werd de situatie steeds duidelijker en maakten de leden van HDA zich zorgen over het onderwijsniveau van hun “fellow-disabled” in Kasempa district. In 2008 kwam het bestuur van HDA op het idee om een internaat op te zetten. Eerst overleg met het ministerie van Onderwijs, met de Kasempa Basis School en uiteraard met “Op Eigen Benen”, want voor een goed gebouw is veel geld nodig. Ondertussen werd er door een bevriend Nederlands echtpaar een onderzoek uitgevoerd naar het aantal gehandicapten in het district en hun mogelijkheden om onderwijs te volgen. Als snel bleek het aantal in de tientallen te lopen. Een internaat zou dus absoluut levensvatbaar kunnen zijn!

1252075711_Kasempa2

Uiteraard was er ook overleg met de Chief van Kasempa, hij heeft immers via zijn sub-chiefs de mogelijkheden het hele district en chiefdom te bereiken. De Chief zegt trots te zijn dat “wij” vanuit Solwezi en Nederland deze investering in ZIJN chiefdom willen doen.

Na overleg met de overheid blijkt er genoeg grond beschikbaar op het terrein van de Kasempa Basis School. Aan deze school met ruim 1500 leerlingen zijn ook al twee docenten speciaal onderwijs verbonden. Ze kennen de gebarentaal en zijn ook onderricht in de psychologische verschillen van kinderen met en zonder handicap. Het team staat in de startblokken om meer kinderen met een handicap goed basisonderwijs te geven. Tijd dus om een totaalplan te maken inclusief budgets. Via onze stichting werden de Lions De Oude Duinen , Wilde Ganzen en NCDO benaderd en aan elkaar gekoppeld; de begroting was sluitend, de bouw kon worden gestart.

Het is goed dat onze voorzitter in Zambia woont en het project op de voet kan volgen. Was dat niet het geval dan zou je je afvragen waarom het allemaal zo langzaam gaat. Nu is alles te verklaren. Heel bijzonder is de financiele verantwoording; HDA is eindverantwoordelijk en het Ministerie van Onderwijs in Kasempa geeft het geld daadwerkelijk uit. Het is prachtig om te zien hoe zij elkaar scherp houden en het budget volgen.1233885150_P4064536

Transport is de duurste factor, dus worden inkoop-trips gecombineerd. Dan is er nog de vertraging door het heftige regenseizoen en een eerste contractor die de bouw niet al te serieus nam en de laan moest worden uitgestuurd. Het resultaat is nu wel een prachtig gebouw! 2013 is het jaar van de inrichting en zullen de eerste kinderen gehuisvest worden. Voor de inrichting van het internaat loopt een apart project, gefinancieerd door Lions Harlingen in samenwerking met Wilde Ganzen.

Waar we nog graag uw aandacht en support voor vragen is voor de ouders die zo arm zijn dat ze het schoolgeld inclusief internaatbijdrage, niet kunnen betalen. In samenwerking met HDA is een plan ontwikkeld, waarbij de betreffende ouders niet ieder jaar om een bijdrage hoeven te vragen. Het is een soft-loan, een lening die ze niet aan ons terugbetalen maar die in “revolving fund” terecht komt waarme1325115063_Kasempa6e de volgende ouders in nood kunnen worden geholpen. En dan zijn er ook nog de trieste gevallen van twee gehandicapte ouders (geen werk, geen inkomsten) die hun dove dochter graag naar school zien gaan. Dan besef je weer hoe mooi het sociale systeem in Nederland werkt. In Zambia is er (nog) geen geld voor zo’n systeem. Voelt u zich geroepen ouders te steunen in hun lastige situatie, neem dan contact met ons op. U zult verstelt staan met hoe weinig we heel veel kunnen doen. Uw steun komt altijd 100 procent bij de juiste mensen terecht!

 

 

 

board kasempa

Grootste deel van het projectteam, van links naar rechts

Mr. Muma  (secretaries H.D.A.), Ronald de Groot (voorzitter Op Eigen Benen),  Mary Chulu  (committee lid H.D.A.),  Bouwuitvoerder, Nageol Kachongu (voorzitter H.D.A.),  DESO – District Education Standard Officer,  Gift Kahangu  (committee lid H.D.A.),  Mr. Kakoma  (teacher Special Education), ESO-sp (Education Standard Officer Special Education),  Mrs. Mundambo  (Headmaster Kasempa Basic School)

 

Hieronder nog wat foto’s van de start van het project (de meest recente bovenaan)

Board en ouders in overleg

Board DiscussionParent Discussion

 

Fundering kan worden gelegd

1046120734_P1014533

Veel overleg…..

650490029_P40645421865902766_P4064544 1427802740_P4064540

P4064537vergader schema

Maken van cementblokken, ze blijven bezig tijdens de regenperiode

435949443_P2184390

Met leden van “HDA” uit Solwezi en professionals van sociale zaken bezochten we gehandicapten in afgelegen dorpjes

1261952537_DSC03169

Via een optocht door het centrum van Kasempa werd op een positieve manier aandacht gevraagd voor de gehandicapten

561613563_DSC04033557447760_DSC04029

Hi, I’m OutDesign