Projecten

Voltooid project: Charles in Lusaka

Eén van de timmermannen die zich dankzij de ondersteuningen van Stichting “Op Eigen Benen” Zambia en “Mukwa Originals” enorm ontwikkeld heeft is Charles uit Lusaka

Hij doet zijn timmervak vanuit de rolstoel, of gewoon zittend op de grond of op de werkbank. Charles zijn onderlichaam is verlamd! Hij heeft van meubelontwerper Hugo Timmermans een extra opleiding gehad en kan nu ook met de mal omgaan die hout in een gebogen vorm kan maken en daardoor kan Charles unieke meubels maken voor klanten in de hoofdstad van Zambia. De afzetmarkt daar is veel groter dan in Solwezi.

Doordat hij een eigen inkomen heeft kunnen zijn drie kinderen naar school: dat is naast het kopen van eten (en drank) de meest belangrijke reden voor de mensen om geld te verdienen. Geluk en ongeluk gaan ook in Zambia hand-in-hand, want in Oktober is de oudste zoon van Charles door een vrachtauto overreden en overleden. Kinderen zijn in Zambia een soort van pensioenvoorziening, dus nu is het aan de overgebleven twee kinderen om hun ouders later van eten en onderdak te voorzien. Maar wellicht is dat niet nodig, want als Charles zijn kwaliteiten blijft gebruiken dan kan hij tot in lengte van jaren een goed inkomen verdienen. Voor zijn oude-dag moet hij dan wel wat reserveren of investeren. Dat proberen we hem nog te leren: twee tot drie keer per jaar gaat Ronald bij Charles op visite en probeert hij hem van goed advies te voorzien. De verlamde Charles werkt vanuit zijn rolstoel en is “op eigen benen”!

————————————–

1192924534_DSCF0337

De gehandicapte timmerman Charles werk in Lusaka in zijn eigen bedrijfje, ondersteund door Op Eigen Benen aan Mukwa stoelen van hoge kwaliteit voor de lokale markt. De klanten van Charles, hoofdzakelijk van Europese afkomst, zijn zeer tevreden.

De start en de opleiding

Toen Charles en Ronald kennis met elkaar maakten werd het Ronald snel duidelijk dat Charles ondersteuning verdient. Charles zou een lening ontvangen om in Lusaka de intussen zeer bekende Mukwa stoelen te gaan vervaardigen. Hiervoor is Charles een aantal weken in Solwezi geweest om daar de opleiding te krijgen, in de werkplaats van Mozes in het Holland Shopping Center. Na de opleiding is Charles terug gegaan naar Lusaka om zijn bedrijfje vorm te geven.

 

850039287_Charles2

Eigen werkplaats

Met de ontvangen lening heeft Charles eerst zijn “werkplaats” gebouwd. Dit is een houten raamwerk, bedekt met kunststof zakken van ontwikkelingsorganisaties. Het is een oppervlakte van zo’n 6 m2. Ook werd er gereedschap aangeschaft en de materialen voor de eerste opdracht van 6 stoelen die al ontvangen was. Dat Charles een goede kijk op de zaken heeft bleek al uit het feit dan hij de zeer belangrijke houtpers anders heeft laten maken dan in Solwezi. Daar bleek de constructie niet optimaal te zijn.

 

Hoge kwaliteit

Ondanks de moeilijke werkomstandigheden weet Charles stoelen van hoge kwaliteit af te leveren. Hij ziet in dat zijn klanten geen genoegen nemen met de “Zambiaanse” kwaliteit en weet aan de Europese kwaliteitseisen te voldoen. Een heel goede prestatie. Dit heeft tot gevolg dat Charles steeds weer nieuwe opdrachten krijgt. Dit heeft als consequentie dat hij vooralsnog veel leunt op de Mukwa stoelen, terwijl er meer mogelijkheden zijn om zich te ontwikkelen.

Verhuizing929257992_Charles3

Intussen is bekend dat Charles met zijn familie zijn huis in de compound moet verlaten. Er is al een nieuw stuk grond gekocht (betaald door Nederlandse vrienden) en binnenkort zal er gestart moeten worden met de bouw van het nieuwe huis en de werkplaats. Als er in Zambia namelijk niet binnen een bepaalde tijd gestart wordt dan loop je de kans dat iemand anders er met je bouwgrond vandoor gaat.

De toekomst

Ondanks de opdrachten is het voor Charles niet eenvoudig om geld op zij te leggen om de kinderen naar school te laten gaan en zijn bedrijfje verder te ontwikkelen. Er is echter volop vertrouwen dat Charles het met zijn ondernemingszin en inzet zal gaan reden.

Hi, I’m OutDesign