Projecten

Voltooid project: Holland Guesthouse uitbreiding 1

Begin 2006 werd het idee geopperd om het Holland Guest House uit te breiden van de bestaande acht kamers naar veertien. Het bestuur ging in overleg met de invaliden van de HDA en al snel werd het plan op papier gezet.

 909173104_DSC03449_rececptie_HGH

In mei 2006 was het plan klaar, inclusief de tekeningen. Er zouden zes kamers bij komen: allemaal self-contained. Dat wil zeggen dat alle nieuwe kamers een eigen douche en toilet zouden krijgen. Dáár is veel behoefte aan. In het bestaande deel, is immers maar 1 van de 8 kamers self-contained en deze is altijd volgeboekt. Daarom moest er vaak nee verkocht worden en dus luisterde het bestuur van “Op Eigen Benen” goed naar de leden van de HDA. Zij hebben tenslotte het directe contact met de klanten.

 245050392_DSC03450_voorterrein_HGH

 

Er was veel geld nodig om dit plan te realiseren. Het is veel duurder om allemaal eigen toiletten en douches te bouwen. Het financieel plaatje werd besproken met de leden van de Lionsclub “de Oude Duinen”. Die waren snel voor het plan te porren. De winst van het guesthouse zou immers weer voor hulp aan andere invaliden worden gebruikt. Dus komt de investering in de komende jaren diverse keren terug. Een golftoernooi werd georganiseerd en vele duizenden euro’s werden opgehaald. Het resterende bedrag werd aangevuld door het NCDO en “Wilde Ganzen” en zo kon eind 2006 de bouw van start gaan.

 466697041_DSC03448_hal_HGH

Na negen maanden zijn alle kamers opgeleverd en vallen ze vooral op door hun hygiene en ruimte. De leden van de HDA hebben de controle gehad over de benodigde bouwmaterialen en daar waar ze het zelf konden produceren werd dat ook gedaan. Alle meubels, bedden, tafels en stoelen zijn gemaakt door de timmerwerkplaats van de HDA. De gordijnen, lakens en bedovertrekken zijn gemaakt door de invalide naaisters en kleermakers. Op die manier hebben de invaliden er indirect én direct profijt van.

Zambia is enorm in ontwikkeling en er wordt overal veel gebouwd. Dit houdt in dat prijzen van staal en hout sterk gestegen zijn. Het meest extreem was het cement. Daar liep het helemaal uit de hand. Was bij de start een zak van 50 kilo net € 9,- zo werd de laatste zak ingekocht voor ruim € 16,- ! Ook het arbeidsloon stijgt fors en dát is goed voor het land. Er is een minimumloon ingevoerd en dat geeft in veel gevallen een behoorlijke lastenverzwaring voor een opdrachtgever of werkgever. Maar op deze manier leven steeds minder Zambianen onder het bestaansminimum.

De invaliden die werkzaam zijn in het Holland Guest House worden betaald volgens de wettelijke norm en hebben dus zeker de kans om te gaan leven als volwaardige mensen. En dát is waar het ons allemaal om begonnen is: een beter en volwaardig leven voor de invaliden in Zambia, nu en in de toekomst

In het laatste kwartaal van 2007 is het project in samenwerking met eerder genoemde instanties afgesloten. De bouw is afgerond, de inrichting is klaar en de reserveringen lopen voorspoedig.

Hi, I’m OutDesign