Projecten

Voltoooid project: Mukwa Originals

497464487_mukwa3

In 2003 zocht de enthousiaste dominee Herman Heijn contact met onze stichting.

Hij had een idee om gehandicapten in Afrika stoelen te laten maken en die in een nog op te zetten ideële winkel in Haarlem te verkopen. Zijn idee is uitgewerkt, de stoelen zijn gemaakt en de ideële winkel is geopend: Jansje, in de Grote Houtstraat in Haarlem!

In samenwerking met de Doopsgezinde Gemeente van Haarlem hebben we de Stichting “Mukwa Originals” opgericht. Mukwa is de speciale houtsoort in Zambia. De stichting heeft bijna vijf jaar bestaan. In die vijf jaar is de stichting succesvol geweest in het verder opleiden van een tiental timmermannen met een handicap. Deze jongemannen hebben nu een Europese kwaliteit van werken aan hun reeds bestaande timmermanskunsten toegevoegd. Ze zijn in staat geweest om honderd stoelen te maken die vervolgens in Nederland verkocht zijn.

Het is jammer dat Zambia een land is, midden in Afrika, op grote afstand van een haven. De afstanden, en dus ook de kosten van transport, zijn gigantisch.
890580555_DSCF0799 Vanwege een donatie mochten de honderd stoelen met verlies verkocht worden. Buiten die honderd stoelen is er een grote productie voor de lokale markt, waar transport geen kostenpost is en waar ook de kwaliteit er iets minder toe doet. Hugo Timmermans heeft in een half jaar tijd de gehandicapte Zambiaanse timmermannen een enorme extra vakkennis bijgebracht. Deze timmermannen, die met een speciale mal deze stoelen met gebogen vorm kunnen maken, genieten een aanzien in hun woonplaats en ze verkopen en produceren niet alleen deze originele “Piet Hein Eek”-stoelen, maar ook vele andere producten, zoals kasten, tafels en kerkbanken.

 

We mogen constateren dat het unieke initiatief van dominee Herman Heijn zijn doel heeft bereikt en dat we met elkaar weer een aantal gehandicapten een menswaardiger bestaan hebben kunnen geven.

Er zijn twee speciale stalen mallen, een in Lusaka en een in Solwezi, om hout te buigen. Die mallen zijn van een dermate kwaliteit dat zelfs over tientallen jaren nog altijd deze Mukwa-stoelen en daaraan gerelateerde produkten kunnen worden geproduceerd.

———————————–

1972933029_mukwa_stoel

Mukwa Originals zijn stoelen en tafels, gemaakt in Zambia door Mozes Samulesu, ontworpen door Piet Hein Eek, bestemd voor Jansje in Haarlem, enthousiast begeleid door

Hugo Timmermans, exclusief voor klanten in Zambia en binnenkort ook in Nederland te koop

Mukwa is een Zambiaanse houtsoort die zeer geschikt is voor het maken van meubelen. Piet Hein Eek die wereldberoemd is geworden met zijn meubelen van sloophout, heeft een ontwerp gemaakt speciaal voor produktie in Zambia. Het moest een ontwerp zijn dat goed gemaakt kon worden met de aanwezige materialen door invaliden in Solwesi en dat is Piet Hein goed gelukt.

Hugo Timmermans, wiens wieg heeft gestaan in Mwinilunga in Zambia, heeft Mozes en andere gehandicapte collega’s geleerd om deze stoelen te vervaardigen zodanig dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse markt. Zij hebben hun werkplaats in het Holland Shopping Centre in Solwezi.

853728753_mukwa_stoel_2

Hugo is inmiddels al lang en breed terug in Nederland, maar de produktie van Mukwa Originals gaat gewoon door in Solwezi. Voor elke stoel die verkocht wordt, wordt een Mukwa boom geplant. Zo wordt er bijgedragen aan de plaatselijke bewustwording van het belang van het milieu

De stoelen worden in Nederland verkocht bij Jansje, een cadeaushop anex lunchroom in Haarlem, waar clienten van de Hartekampgroep werkzaam zijn.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de volgende sites:

https://www.jansje.nl/winkel/

www.mukwaoriginals..nl

www.gereedgereedschap.nl/index.php?option=com_letterman&task=view&Itemid=107&id=10

 

 

 

Het project staat als afgerond op onze site, maar …….we kunnen trots zijn op wat we met z’n allen hebben bereikt. Er is een houtbewerkingsbedrijf in Kitwe: RAINLANDS TIMBER, waarvan de blanke Zimbabwaanse eigenaar Nick O’Connor, ook een hart heeft voor de minderheden in Zambia.

De twee gehandicapte timmerlieden (Goodson en Richard) die vanuit Solwezi naar Kitwe verhuisd zijn hebben het prima naar de zin. Richard had afgelopen week malaria en zijn werkgever voorzag in medicatie. Goodson en Richard hebben fijne collega’s en zijn gewaardeerde medemensen! Ander belangrijk punt is dat de stoelen bit-by-bit verkopen. Nu 34 stuks. Voor iedere stoel krijgen de timmerlieden K10.00 kwacha (wat ze uiteraard moeten delen) en de HDA krijgt ook K10.00 voor iedere stoel. Vooral de teak uitvoering verkoopt goed. De goedkopere dennenhout versie niet. Mukwa is in Kitwe lastig te vinden of heel erg duur, daarom uitvoeringen in teak en eucalyptus.

556188026_mukwa11495024635_mukwa2

Eind 2012 was er een TRADE FAIR en daarop was Rainlands Timber goed vertegenwoordigd. Op de foto’s kun je nog wat reklameborden zien.

Ze zijn er trots op samen te werken met gehandicapten

 

 

 

 

Hi, I’m OutDesign