Projecten

Individueel project: Elijah studeert voor kleermaker

Na een prachtoverleg en discussies werden de ouders het eens over de bijdrage per trimester voor het internaat in Kasempa

Ook werden de uniformen voor de kinderen besproken en daar kwam ook het prijskaartje aan de orde. Uiteindelijk is overeen gekomen dat de ouders de helft betalen en de andere helft komt van “Op Eigen Benen”. Wij zullen vanuit de stichting de stof kopen voor de uniformen van de eerste 40 studenten en Elijah mag ze maken. Hierdoor heeft hij als getrainde kleermaker met nog een minimum aan werk, een mooie kans om op te starten en hopelijk kan hij deze kans gebruiken om verder op te bouwen. “Op Eigen Benen” zorgt hiermee dat door het ene project weer een andere gehandicapte kansen krijgt. Super toch?

(geplaatst 15-10-2012)

In oktober 2011 organiseerde de Lionsclub “De Oude Duinen” een golftoernooi voor ons project in Kasempa. Tijdens dit toernooi was er een veiling van allerlei interessante kavels. De opbrengst was fantastisch. Het Kasempa-project kan worden gerealiseerd! Een veilingboekje was hier speciaal voor gedrukt. Op de voorzijde van dit boekje stond een foto van een gehandicapte jongen ergens uit de binnenlanden van Zambia.

elijah

De Lionsclub en de stichting “Op Eigen Benen” hebben toen het plan opgepakt om deze knaap in het bijzonder te gaan helpen.

De hulp van HDA (Holland Disabled Association) werd ingeroepen. Zij zijn op zoek gegaan, met de foto in de hand (gemaakt door John en Antje in 2005, die het onderzoek naar de behoeften van de gehandicapten in het district Kasempa hebben uitgevoerd) en na lang speuren hebben zij hem gevonden

De jongeman werd geconfronteerd met de foto en het plan vanuit Holland om hem te helpen “op eigen benen” te kunnen staan. Zijn naam: Elijah Luka, 21 jaar oud en gehandicapt. Hij gaf aan, dat hij graag kleermaker wilde worden.

Gift, een gehandicapte kleermaker uit het Shopping Centre in Solwezi, nam de opleiding voor zijn rekening. Elijah verbleef 6 maanden in Solwezi op kosten van de stichting en de Lionsclub. Daarna was hij een volleerd kleermaker en kon hij voor zich zelf beginnen! Hij staat nu op eigen benen en verdient zijn eigen brood.91-a

 

Verder is Elijah door de leden van HDA onder druk gezet om zijn rolstoelkar alleen voor lange afstanden te gebruiken en op krukken te gaan lopen. Dat was hilariteit, want Elijah had geen spieropbouw om dat te doen. Veel training, pushen en “plagen” van zijn vrienden heeft geholpen en Elijah is nu onafhankelijk in zijn verplaatsingen en je ziet zelfs zijn bochel op zijn vergroeide rug kleiner worden.

luka getting stronger

 

Hi, I’m OutDesign