KWASHA MUKWENU!

Vertaald vanuit het Kikaonde zeggen we: “SAMENWERKEN!”.Kwasha mukwenu 2

Dit is de bedrijfsnaam van een van de meest ondernemende leden van HOLLAND DISABLED. Mr. Gift Kahangu is van origine kleermaker maar doordat hij goed in zijn vak is en goed kan uitleggen werd hij gevraagd om les te geven, zelfs kilometers ver in de bush op trapnaaimachines. Dit maakte indruk op de Amerikaanse vrijwilligster Katherine Robberts. Zij vertelde dit op haar beurt tegen vrienden bij het Amerikaanse bedrijf “Initials Inc.”. Die pakten het plan op om enkele honderden tassen van traditionele Zambiaanse stoffen te bestellen en die rond de Kerst 2012 in Amerika te verkopen. Dit werd een succes! Het bedrijf wilde meer en stelde bij Gift Kahangu voor om voor hem een trainingscentrum te bouwen en dat zij dan een reportage op hun website mochten zetten en het goede doel ook naar hun klanten mogen communiceren. Dit is reklame en werkt twee kanten op.

 

Geweldig idee en dus werd er een plan gemaakt en kwamen er dollars naar Solwezi! Hoe nu dit te controleren? Jaja, men wist nog wel een betrouwbare Hollander die ook kundig is met bouwen. Hoe kon ik die positie weigeren? Dus ben ik de bouwadviseur die tussen het Amerikaase- en het Zambiaanse bedrijf instaat: mediator en controleur.Kwasha mukwenu 3

Inmiddels is Gift Kahangu niet stil blijven zitten en heeft hij mogelijkheden om in het trainingscentrum ook les te geven in computers en is hij zelfs bezig om ook een docent vast te leggen voor electrisch lassen! De grote kopermijn in de buurt wil de apparatuur ter beschikking stellen!

Medio maart zal het gebouw geheel opleveringsklaar zijn.

 

En dan kan het echte werk beginnen: beroepsgericht opleiden van gehandicapten!

Hi, I’m Dorine Visser